Обществен съвет за чист въздух ще работва мерки и  ще приобщава гражданите

...
Обществен съвет за чист въздух ще работва мерки и  ще приобщава гражданите
Коментари Харесай

Обществен съвет ще подобрява качеството на въздуха в Пловдив

Обществен съвет за чист въздух ще работва мерки и  ще приобщава жителите към идеята. В него вземат участие представители на неправителствени екологични организации, бизнеса, общински съветници и специалисти, оповестиха от общината.

„ Само дружно можем да работим дейно за възстановяване качеството на въздуха в Пловдив “, отбелязва кметът Здравко Димитров. Той акцентира, че огромните градове като Пловдив са изправени пред огромни провокации, свързани с климатичните промени и потребителското общество. „ Призоваваме жителите, Неправителствени организации и бизнеса да вземат участие интензивно както в разработване на ограниченията и да приобщават жителите към идеята за чист въздух. Всеки един от вас от дълги години работи по тези проблеми и вашите хрумвания ще ни бъдат извънредно потребни, с цел да може Пловдив, който всички ние обичаме, да се трансформира в най-хубавия град за живеене “, акцентира кметът.

Пловдив е изправен пред доста предизвикателства  поради желанието на Европейски Съюз да постанова тежки наказания за неспазване на екологичните правила от 2023 година. Глобите в дните с превишения на фини прахови частици ще се заплащат съразмерно от общините и страната.

„ Пловдив наложително би трябвало да вкара зоните с ниски излъчвания, които ще разрешат ограничение на потреблението на старите коли и отоплението с твърдо битово гориво, тъй като това са главните замърсители на въздуха в града “, разяснява заместник-кметът по екология Анести Тимчев. По последни данни от КАТ в Града под тепетата влизат и излизат месечно към 6 млн. автомобила. По данни на ДАИ от 85 000 автомобила, на които са сложени екостикери, половината от тях са категория 1 и 2. Общо 60% от замърсяването на въздуха се дължи на старите печки на дърва и въглища. Общината към този момент е пуснала социална поръчка за избор на реализатор за разработване на методика за въвеждане на зоните. По предварителни планове поетапното въвеждане може да стартира още в средата на идната година. В развой на подготовка е и План за устойчива градска подвижност.

От Обществения съвет са поискали общината да ускори контрола по наредбите и законите, които регламентират опазването на околната среда.  „ Без наказания и ясни правила, които да постанова общината, няма по какъв начин да бъдем ефикасни “, акцентира от името на участниците Ласка Ненова от BG Бъди Активен. В общината ще бъде съзаден и отдел „ Зелена система “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР